BBQ Gyöngytyúk (Fáraó szarkofágban)
Az elnevezés kicsit morbidnak tűnik, de olvassuk végig a receptet.
Olasz recept alapján: fordításban a gyöngytyúk a fáraómadár (faraone).
Hozzávalók:
1 db. pecsenygyöngyös 12-14 hetes (2 kg.)
A marinádhoz 2 db. piros graprefruid, 1/2 vérnarancs, 1 fej öröshagyma, bors, csipetnyi provánszi fűszer, pár szem szegfűzeg, 1 ek. olívaolaj.
A szarkofághoz: 1/2 kg. finomsó, 1/2 kg. liszt, 2 tojásfehérje, kb. 3 dl. víz.
A gyöngyöst a kertiparti előtt 10-12 órával bepácoljuk a hagymás fűszeres graprefruid és narancslé, olivaolaj keverékébe.
Elkészítjük a szarkofághoz a só-liszt gyurmát, vigyázva nehogy túl puha legyen. Pihentetjük 2-3 órát. 3 cipót készítünk belőle 1 nagyobbat és 2 kisebbet. 1 cm. vastagra elnyújtjuk.
A bepácolt gyöngyöst jól leszárítjuk, a fél narancsot 1-2 szem szegfűszeg kíséretével a belsejébe rakjuk, majd a kinyújtott gyúrmába helyezzük, vigyázva, ki ne szakadjon. A nagyobbal középen a 2 kisebbel elől-hátul bebugyoláljuk.
Grillrácsra helyezzük és 2 órán keresztül közepes parázs fölött sütjük. Miután a szarkofág megkeményedett néha mefordítjuk.
Fogyasztás előtt összetrjük a szarkofágot és óvatosan lefejtjük róla. (a szarkofág nem fogyasztható)
Grillezett zöldségekkel tálaljuk.